Najprostsze bajaderki bez bakalii

1 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bajaderki to dobry sposób na zaklcowate ciasto, ale na otwartą paczkę herbatników i zapomnią w szafce. Do tego trochę czekolady , mleka i pyszny deser gotowy. Brak bakalii wcale nie doskwiera,zapraszam:)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 90 g biszkoptu domowego wysuszonego
    150 g herbatników maślanych
    20 g kakao
    20 g melasy
    35 g mlecznej czekolady
    40 g gorzkiej czekolady
    120 ml mleka
    25 g płatków owsianych
    aromat rumowy
    Dekoracja
    40 g gorzkiej czekolady
    30 m mleka
    aromat rumowy
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Najprostsze bajaderki bez bakalii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt i herbatniki pokruszyć w dłoniach na okruchy ( nie za drobne). W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady ( w jednej misce), zdjąć z ognia, odrobinę ostudzić.
  • 2. Mleko delikatnie podgrzać i dodać do miski, wraz z kakao i melasą. Wymieszać. Dodać płynną czekoladę,płatki owsiane oraz aromat rumowy i wymieszać na jednolitą lepką masę. Wilgotnymi dłońmi formować kuleczki wielkości piłek ping-pongowych. Wstawić do lodówki na około godzinę.
  • 3. Następnie rozpuścić czekoladę z mlekiem, dodać aromat i wymieszać. Oblewać bajaderki, po czym odłożyć na papier do pieczenia. Posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na kolejną godzinę, smacznego!

Porady

smakosze mogą użyć ulubionych bakalii

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować