Bajaderki

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Odkąd pamiętam za dziecka to właśnie bajaderki były moim ulubionym smakołykiem, nigdy ich sobie nie odmówiłam i tak zostało do tej pory. Zawsze gdy zostanie mi trochę okruchów z pieczenia, zagniatam i formuję przepyszne bajaderki. Ja swoje otoczyłam w mielonych migdałach, mielonych biszkopcikach oraz wiórkach kokosowych.

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g biszkoptu kakaowego
    100 g powideł śliwkowych
    50 g serka mascarpone
    4 łyżki galaretki w cukrze
    50 g czekolady
    łyżka kakao
    4 łyżki alkoholu

    Dodatkowo:
    mielone biszkopciki jasne
    mielone migdały
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Bajaderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkruszyć biszkopt kakaowy, dodać powidło, galaretkę, serek mascarpone, czekoladę, rozpuszczoną czekoladę, kakao oraz alkohol. Wszystko wyrobić ręką aż ciasto zrobi się ,,zbite,, w razie gdyby się nie chciało zlepiać dodać łyżkę serka mascarpone. Biszkopty zmielić w misie od blendera, migdały również.
  • 2. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i otaczać w mielonych migdałach, mielonych biszkoptach oraz wiórkach kokosowych.

Porady

Do bajaderek możemy dodać ulubione bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować