Nadziewany gruziński kurczak z estragonem i sosem wykwintnym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Trudny

Ciocia Elżbieta, która obecnie mieszka na Śląsku pamięta ten przepis jako jedyne mile wspomnienie krótkiego gruzińskiego romansu;)

  • Dla 4 osób
  • Trudny

Składniki:

  • - średni kurczak (składnik główny, należy usunąc wszystkie kości): 1 sztuka
    - cebule małe: 4 sztuki
    - liście lałrowe: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Nadziewany gruziński kurczak z estragonem i sosem wykwintnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Kurczaka wy filetuj, natrzyj przyprawami
    2.Nafaszeruj kurczaka mięsem mielonym z odrobina bułki tartej oraz przyprawami i cebulami przekrojonymi na pół
    2.1 Wstaw mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 130 min.
    3.Wyjmij z piekarnika kiedy pieczeń lekko zarumieni się i mięso stanie się miękkie.
    4.Pokrój na małe kawałki, zalej przygotowanym sosem i pozostaw do ostygnięcia.
    5.Podaj jako danie zimne, ciepłe, rewelacyjnie sprawdzi sie polane sklarowanym masłem

    składniki sosu

    8 cebul
    4 szklanki oczyszczonych orzechów włoskich
    1-2 łyżki mąki kukurydzianej
    2-3 łyżeczki siekanego czosnku
    1 łyżeczka kolendry
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka goździków
    1 łyżeczka octu winnego
    pół szklanki kurzego tłuszczu z pieczeni
    2 szklanki bulionu
    sól
    pieprz

    1.Połowę drobiowego tłuszczu podgrzej na patelni z cebulą aż do zarumienienia jej.
    2.Resztę tłuszczu oraz mąkę kukurydzianą lub pszenną wykorzystaj do zrobienia zasmażki.
    3.Następnie rozprowadź zasmażkę w zimnym rosole i zagotuj.
    4.Utłucz orzechy wraz z czosnkiem i rozprowadź w bulionie dodając kolendrę, sól i pieprz.
    5.Całość wlej do ugotowanych i przetartych cebul i gotuj przez 20 minut.
    6.Na koniec dodaj goździki, ocet winny lub sok z granatów i podgrzewaj przez 6-8 minut na wolnym ogniu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować