Nadziewany gruziński kurczak z estragonem i sosem wykwintnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Kurczaka wy filetuj, natrzyj przyprawami
2.Nafaszeruj kurczaka mięsem mielonym z odrobina bułki tartej oraz przyprawami i cebulami przekrojonymi na pół
2.1 Wstaw mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 130 min.
3.Wyjmij z piekarnika kiedy pieczeń lekko zarumieni się i mięso stanie się miękkie.
4.Pokrój na małe kawałki, zalej przygotowanym sosem i pozostaw do ostygnięcia.
5.Podaj jako danie zimne, ciepłe, rewelacyjnie sprawdzi sie polane sklarowanym masłem
1.Połowę drobiowego tłuszczu podgrzej na patelni z cebulą aż do zarumienienia jej.
2.Resztę tłuszczu oraz mąkę kukurydzianą lub pszenną wykorzystaj do zrobienia zasmażki.
3.Następnie rozprowadź zasmażkę w zimnym rosole i zagotuj.
4.Utłucz orzechy wraz z czosnkiem i rozprowadź w bulionie dodając kolendrę, sól i pieprz.
5.Całość wlej do ugotowanych i przetartych cebul i gotuj przez 20 minut.
6.Na koniec dodaj goździki, ocet winny lub sok z granatów i podgrzewaj przez 6-8 minut na wolnym ogniu
Komentarze