Kurczak nadziewany

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Danie idealnie nadaje się na rożnego rodzaju imprezy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 cały kurczak
    2 średnie marchewki
    2 średnie cebule
    500 g pieczarek
    1 przyprawa do złocistego kurczaka
    olej
    przyprawa maggi
    mąka
    2 jajka
    woda
    mleko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kurczak nadziewany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak nadziewany 1. Pierwszym krokiem wykonania naszego kurczaka jest umycie i obranie warzyw. Następnie musimy pokroić w kostkę pieczarki i cebulkę, marchewkę starkować na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy pieczarki -
    podsmażamy, następnie wrzucamy marchewkę i cebulę. Na koniec przyprawiamy maggi do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia.
    Drugim krokiem jest usmażenie placków naleśnikowych (10-11 sztuk).
    Trzecim krokiem jest przygotowanie naszego kurczaka. Należy go obmyć i oczyścić. Wyluzować (wybrać) kości (skrzydełka zostawiamy), uważając aby nie przeciąć skóry. Wybrane mięso mielimy maszynką do mielenia na średnich oczkach. Mięso dodajemy do przestygniętych warzyw. Smarujemy cienko farszem naleśniki i zawijamy w rulon (musimy zostawić też farsz na oddzielenie naleśników). Układamy skórę na blat plecami i w środku rozsmarowujemy cienką warstwę masy mięsnej, następnie wypełniamy kurczaka zawiniętymi naleśnikami (dolna warstwa: wypełniamy "nogi" i "plecy"), następnie smarujemy cienką warstwą farszu mięsnego i znowu wypełniamy naleśnikami i smarujemy warstwą farszu. Tak przygotowanego kurczaka spinamy wykałaczkami i smarujemy przyprawą wymieszaną z olejem. Układamy plecami na blasze do pieczenia wyłożoną papierem. Piec w 180 stopniach (góra/dół) przez około 1 h 20 minut (aż skóra się zarumieni). Można podawać na gorąco, mojej rodzinie bardzo smakuje na zimno.

Porady

Placki do naleśników muszą być cienkie. Pieczarki zacznij smażyć na średnio rozgrzanym oleju, po chwili posyp je solą - woda szybciej odparuje. Zaopatrz się w bardzo ostry nóż do luzowania kurczaka. Ja zawsze mielę mięso z fileta, ćwiartek i trochę obieram korpus ( korpus i szyję zostawiam na rosół). Czas pieczenia zależy od piekarnika (niektóre piekarniki pieką szybciej, niektóre wolniej).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować