Kurczak nadziewany

  • wyświetlono: 170 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Danie idealnie nadaje się na rożnego rodzaju imprezy.

  • 20 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

1 cały kurczak
2 średnie marchewki
2 średnie cebule
500 g pieczarek
1 przyprawa do złocistego kurczaka
olej
przyprawa maggi
mąka
2 jajka
woda
mleko

Sposób przygotowania przepisu:

Kurczak nadziewany

  • Kurczak nadziewany1. Pierwszym krokiem wykonania naszego kurczaka jest umycie i obranie warzyw. Następnie musimy pokroić w kostkę pieczarki i cebulkę, marchewkę starkować na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy pieczarki -
    podsmażamy, następnie wrzucamy marchewkę i cebulę. Na koniec przyprawiamy maggi do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia.
    Drugim krokiem jest usmażenie placków naleśnikowych (10-11 sztuk).
    Trzecim krokiem jest przygotowanie naszego kurczaka. Należy go obmyć i oczyścić. Wyluzować (wybrać) kości (skrzydełka zostawiamy), uważając aby nie przeciąć skóry. Wybrane mięso mielimy maszynką do mielenia na średnich oczkach. Mięso dodajemy do przestygniętych warzyw. Smarujemy cienko farszem naleśniki i zawijamy w rulon (musimy zostawić też farsz na oddzielenie naleśników). Układamy skórę na blat plecami i w środku rozsmarowujemy cienką warstwę masy mięsnej, następnie wypełniamy kurczaka zawiniętymi naleśnikami (dolna warstwa: wypełniamy "nogi" i "plecy"), następnie smarujemy cienką warstwą farszu mięsnego i znowu wypełniamy naleśnikami i smarujemy warstwą farszu. Tak przygotowanego kurczaka spinamy wykałaczkami i smarujemy przyprawą wymieszaną z olejem. Układamy plecami na blasze do pieczenia wyłożoną papierem. Piec w 180 stopniach (góra/dół) przez około 1 h 20 minut (aż skóra się zarumieni). Można podawać na gorąco, mojej rodzinie bardzo smakuje na zimno.

Porady

Placki do naleśników muszą być cienkie.
Pieczarki zacznij smażyć na średnio rozgrzanym oleju, po chwili posyp je solą - woda szybciej odparuje.
Zaopatrz się w bardzo ostry nóż do luzowania kurczaka.
Ja zawsze mielę mięso z fileta, ćwiartek i trochę obieram korpus ( korpus i szyję zostawiam na rosół).
Czas pieczenia zależy od piekarnika (niektóre piekarniki pieką szybciej, niektóre wolniej).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Kurczakurodzinyokazjaświętaimprezapieczoneimieniny

Komentarze

Podobne przepisy

nadziewane parówki

Dodane przez: Marcelina

Nadziewane paróweczki

Parówki nadziewane nie wymagają...

Nadziewane bułeczki  idealne na jesienne pochmurne dni,smakowite i bogate smakowo

Dodane przez: imagi

Nadziewane bułeczki

Idealne na jesienne pochmurne dni,smakowite...

Schab nadziewany suszonymi grzybami

Dodane przez: juchab

Schab nadziewany suszonymi grzybami

Polecam gorąco!

Kotlety nadziewane mozzarellą

Dodane przez: ElaDz

Kotlety nadziewane mozzarellą

Lubię bardzo pierś kurczaka i...

wędlinka

Dodane przez: marysiaz

Szynka nadziewana

Pyszna wędlina idealnie pasuje...

cukinia

Dodane przez: AnnaKoziel

Nadziewana cukinia

Cukinia nadziewana ryżem

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE