Kołderka z boczku, która otula rybę nadaje jej nie tylko fajnego wyglądu, ale także strawią, że pstrąg nie wysycha i nabiera pysznego smaku. Dodatkowo całość pysznie komponuje się z sałatką na bazie sera feta. POLECAM!!!
Składniki:
Składniki na 2 duże porcje:
• 2 pstrągi,
• 4 długie plasterki boczku,
• 5 połówek suszonych pomidorów z oleju,
• Kilka zielonych oliwek (8-10),
• Ok 40 gram sera feta,
• Duża łyżka posiekanej natki pietruszki,
• Sok z cytryny,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz,
• Świeżo mielona sól morska,
• Olej rzepakowy do skropienia selera, wysmarowania formy i natarcia ryby,
• 1 duży seler,
Nadziewamy pstrąg w boczku z selerowymi frytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.RYBY:
Przepłukane i osuszone ryby skrapiamy sokiem z cytryny. Jak kto woli, możemy odciąć głowy (tak jak u mnie) .
Rybę po wierzchu i w środku nacieramy olejem oraz oprószamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną odstawiamy i przygotowujemy nadzienie.
2.Pomidory kroimy w paseczki, oliwki przekrawamy na połowę, ser feta kroimy w kostkę. Rozdrobnione składniki łączymy z natką pietruszki.
3.Gotową sałatką wypełniamy środki ryb.
4.Każdą z ryb owijamy 2 plasterkami boczku (jeśli mamy krótkie plasterki musimy użyć ich więcej). Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy w nim ryby. Danie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 35 minut w 180°C.
5.SELEROWE FRYTKI:
Między czasie seler obieramy, kroimy w słupki, przekładamy do naczynia do zapiekania, skrapiamy olejem i oprószamy przyprawami do smaku. Gdy ryby będą gotowe wyjmujemy je z piekarnika, przykrywamy folią spożywczą by nie straciły temperatury, a w ich miejsce do piekarnika wkładamy seler. Frytki pieczemy około 10 minut.
Komentarze