Kaczka faszerowana wieprzowiną z selerowymi frytkami

0 (0 ocen)

Kaczkę przygotowałam na proszony obiad,farsz i selerowe frytki tak zasmakowały gościom że zachwalali i dzwonili z prośbą o przepis.Kaczka wyszła soczysta,farsz idealnie doprawiony,konsystencji zwartej pieczeni z chrupiącym selerem konserwowym.Frytki zrobiły furorę,delikatne lecz z charakterem.

Składniki:

  • Na potrzeby konkursu:

    Składniki podstawowe z zestawu:
    500 g. mielonej szynki wieprzowej
    300 g. selera konserwowego
    1 średniej wielkości seler korzeniowy
    300 ml jogurtu naturalnego gęstego

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    1 kaczka ( 2 - 2,2 kg. )

    Składniki robocze:
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki ostrej musztardy
    2 łyżki oleju rzepakowego z cytryną i bazylią
    2 łyżki oleju rzepakowego z pomidorami i bazylią
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    szczypta gałki muszkatołowej
    przyprawa do mięs
    majeranek
    sól , pieprz
    masło do wysmarowania naczynia


    Podział standardowy:
    Składniki:
    1 kaczka (2 - 2,2 kg)
    2 łyżki oleju rzepakowego z cytryną i bazylią
    przyprawa do mięs
    majeranek
    sól , pieprz
    masło do wysmarowania naczynia
    Farsz:
    500 g. mielonej szynki wieprzowej
    300 g. selera konserwowego
    150ml jogurtu naturalnego gęstego
    2 łyżki ostrej musztardy
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    sól , pieprz
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    Selerowe frytki:
    1 średniej wielkości seler korzeniowy
    150 ml jogurtu naturalnego gęstego
    2 łyżki oleju rzepakowego z pomidorami i bazylią
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kaczka faszerowana wieprzowiną z selerowymi frytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę umyć , osuszyć , przeciąć między piersiami.
    Nasmarować po wiechu i od środka olejem rzepakowym z cytryną i bazylią , oprószyć przyprawą do mięs , majerankiem , solą i pieprzem.
  • 2. Farsz:Mieloną szynkę wieprzową przełożyć do miski , dodać odciśnięty z zalewy seler konserwowy , jogurt naturalny , musztardę ,przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku , wsypać natkę pietruszki , bułkę tartą oraz przyprawy. Wbić jajko.
    Wyrobić dłońmi masę mięsną.
    Farszem wypełnić kaczkę.
    Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem , piec 2-2,5 godz w piekarniku nagrzanym do 200st.( pieczenie kaczki zależy od wagi mięsa 2kg-2godz.)
  • 3. Frytki selerowe: Selera obrać , umyć , osuszyć , pokroić w dwu cm. plastry a następnie w paski.
    W misce wymieszać jogurt naturalny z olejem rzepakowym z pomidorami i bazylią szczyptą gałki muszkatołowej oraz z solą i pieprzem.
    włożyć selerowe frytki , dokładnie wymieszać aby każdy kawałek warzywa został pokryty jogurtem.
    30 min przed końcem pieczenia kaczki do mięsa lub na oddzielną blaszkę wyłożyć frytki selerowe.
    Kaczkę podawać z selerowymi frytkami.

Porady

Frytki selerowe są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku,idealnie smakowo skomponowały się z kaczką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler Szynka Wieprzowina Drób

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować