Pomysł na tani i prosty, lecz bardzo smaczny obiad który praktycznie zrobi się sam. Jeśli dzień wcześniej zamarynujemy mięso i ziemniaki, wystarczy później włożyć do piekarnika i gotowe :)
Musztardowo-ketchupowe udka pieczone z ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ketchup, musztardę, oregano, przyprawę do kurczaka mieszamy z 6 łyżkami oleju rzepakowego. Wrzucamy umyte i osuszone na papierowym ręczniku udka, dokładnie nacieramy marynatą (nie omijając miejsc pod skórką). Odkładamy na noc do lodówki.
2.Przyprawę do dań z ziemniaków mieszamy z olejem. Wrzucamy obrane, umyte i dokładnie osuszone ręcznikiem papierowym pokrojone na połowy ziemniaki (jeśli są duże kroimy je na ćwiartki). Dodajemy gałązki oregano. Dokładnie mieszamy, odkładamy na noc do lodówki.
3.Mięso i ziemniaki wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Smacznego!
Komentarze