Muszelki z pikantnym pietruszkowym pesto, suszonymi pomidorami i tofu

2 (1 ocen)

Makaron muszelki pokryty aromatycznym , pikantnym pesto pietruszkowym z chili i czosnkiem oraz delikatnie wyczuwalną nutą limonki i suszonych pomidorów. Jako dodatek pokrojone w paseczki suszone pomidory , kawałki tofu i świeżo mielony pieprz. Zdrowy , pełen smaku , szybki w przygotowaniu makaron.

Składniki:

  • 200g. makaronu muszelki morskie
    100 g tofu
    8 pomidorów suszonych z oleju
    Pesto:
    1 pęczek natki pietruszki
    1 papryczka chili z pestkami
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki soku z limonki
    2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
    3 łyżki oliwy z oliwek
    świeżo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Muszelki z pikantnym pietruszkowym pesto, suszonymi pomidorami i tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Muszelki z pikantnym pietruszkowym pesto , suszonymi pomidorami i tofu 1. Pesto: Natkę pietruszki myjemy , osuszamy , odcinamy listki od grubszych łodyg.
    Papryczkę chili i obrany czosnek kroimy w plasterki.
    Składniki umieszczamy w robocie kuchennym z funkcją siekania lub w misie blendera , wlewamy sok z limonki , olej z suszonych pomidorów oraz oliwę z oliwek.
    Całość siekamy/blendujemy do powstania gęstego pesto.
  • 
Muszelki z pikantnym pietruszkowym pesto , suszonymi pomidorami i tofu 2. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu , odcedzamy.
  • 
Muszelki z pikantnym pietruszkowym pesto , suszonymi pomidorami i tofu 3. Do makaronu dodajemy pesto , dokładnie mieszamy.
  • 
Muszelki z pikantnym pietruszkowym pesto , suszonymi pomidorami i tofu 4. Tofu kroimy w kostkę , pomidory z paseczki.
    Makaron dzielimy na porcję na wierzchu układamy tofu oraz pomidory , oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować