Mus pomidorowy ukryty w galarecie

0 (0 ocen)

  • 60 min

To danie jest idealne dla sportowców, którzy obciążają swoje stawy, ponieważ posiada w sobie żelatynę :)

  • 60 min

Składniki:

  • około 80 dag dojrzałych pomidorów (sparzone, obrane ze skórki)
    cały ogórek zielony (obrane ze skórki)
    Duża, czerwona papryka (upieczona w folii aluminiowej, po upieczeniu obrana ze skórki)
    2 -3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
    1 duża cebula
    2 łyżki octu winnego
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1/2 l soku pomidorowego albo warzywnego (u mnie warzywny)
    listki świeżej bazylii
    sól, biały pieprz
    natka pietruszki do dekoracji

    ponadto:
    4,5 łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanka bulionu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gazpacho Galaretki Mus Musy Przystawki

Mus pomidorowy ukryty w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeby wykonać galaretkę z musu pomidorowego najpierw należy wykonać typowe gazpacho

    Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Paprykę owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 40 min w piekarniku na około 180 -190 stopni C. Następnie obieramy ze skórki i drobno kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Odkładamy 1/5 warzyw oprócz czosnku, i delikatnie podsypujemy solą.
  • 2. Pozostałe warzywa, z octem i oliwą z oliwek, czosnkiem miksujemy w blenderze, a pod koniec dajemy sok pomidorowy albo warzywny.
    Mus delikatnie mieszamy z odłożonymi warzywami, pokrojonymi w kostkę, doprawiamy i odstawiamy do lodówki. Gazpacho doprawiamy pieprzem i podajemy udekorowane świeżą bazylią.
  • mus pomidorowy w galarecie 3. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki bulionu a kiedy spęcznieje należy ją podgrzać mieszając aż się rozpuści. (nie wolno jej zagotować). Gdy żelatyna lekko przestygnie wlać ją do gazpacho i dokładnie wymieszać. Gazpacho wlać do małych salaterek i schłodzić w lodówce aż do pełnego stężenia. Wykładać za pomocą noża na talerz. Galaretka świetnie smakuje z rożnymi typami sera.

Porady

Żeby galaretka lepiej oderwała się od salaterki, na dno miseczki warto jest wyciąć z papieru do pieczenia kółeczko i wyłożyć dno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować