Muffiny czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Muffiny upieczone wg tego przepisu są chrupiące na zewnątrz, puszyste i wilgotne w środku. I jeszcze jeden duży plus tych babeczek - nie są zbyt słodkie ;)

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki suche:

    300 g mąki pszennej
    100-150 g groszku czekoladowego lub czekolady (mlecznej, gorzkiej lub białej)
    3 łyżki kakao
    1 szklanka drobnego cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżka cukru waniliowego
    Składniki płynne:
    150 g masła
    3/4 szklanki mleka*
    2 duże jajka eko

    Warto mieć papierowe papilotki do muffinek, ułatwią pieczenie babeczek.
    Ciasta wystarczy do upieczenia 12 muffinów.


    *1 szklanka = 250 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffiny czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao, przesiać przez sito do miski, aby składniki dokładnie się zmieszały.
    Do suchych składników dodać cukier, cukier waniliowy i groszek czekoladowy. Jeśli używasz czekolady w formie tabliczki, trzeba ją pokroić na malutkie kawałki.
    Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia.
    Do drugiej miski wlać mleko, dodać jajka i schłodzone masło - dokładnie wymieszać.
    Do miski z suchymi składnikami dodać płynne składniki, zmieszać ale dosłownie chwilę.
    Ciasto trzeba mieszać drewniana łyżką, kilka chwil. Może może być grudkowate, byle nie zawierało dużych grud z mąki. Jeśli będziesz mieszać ciasto zbyt długo, to zakalec gwarantowany;)
    Ciasto przełożyć do foremek na babeczki, mogą być wyłożone papierowymi papilotkami lub wysmarowane masłem i posypane bułką tarą.
    Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, muffinki piec ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować