Muffinki z powidłem śliwkowym i lukrem

4.13 (8 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Coś małego , coś smacznego , wilgotnego i ze smakiem :) Doskonałe na deser , przekąskę , by na szybko zaspokoić głód , a także zabrać ze sobą do , pracy czy szkoły . Ucieszy także oczy w dni świąteczne czy każdy inny dzień :)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki suche :
    1 szklanka maki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    1 szczypta kardamonu
    Składniki mokre :
    1 jajo
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki mleka 3,2%
    Lukier :
    1 szklanka cukru pudru
    3-4 łyżki soku - u mnie z aronii
    Dodatkowo:
    12 łyżeczek powideł śliwkowych
    forma do muffinek wyłożona papilotkami na 12 sztuk
    posypka
Wystaw ocenę:

4.13 (8 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffinki z powidłem śliwkowym i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Muffinki z powidłem śliwkowym i lukrem 1. Składniki suche mieszam w jednej misce , dodaje je do zmieszanych mokrych składników , miksuje razem - tylko do połączenia składników . Do papilotek nakładam po łyżce ciasta , łyżeczce powideł i łyżce ciasta . Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut .
  • Muffinki z powidłem śliwkowym i lukrem 2. Składniki lukru ucieram na gęsty lukier , polewam letnie muffinki , posypuję posypką , pozostawiam do zastudzenia .

Porady

Muffinki możemy polać czekolada lub osypać cukrem pudrem , też będą smakować wybornie :) U mnie szklanka to 300 ml .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować