Muffinki z borówkami i kremem

5 (193 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybki deser na letnie dni.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1,5 szkl mąki
    3/4 szkl cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szkl oleju
    1 jajko
    1/3 szkl mleka
    szczypta soli
    1 szkl borówek
    Krem:
    200 ml śmietany kremówki
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru (można dać więcej
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Muffinki Krem

Muffinki z borówkami i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól. W drugiej mokre składniki: mleko, jajko, olej. Następnie połączyć zawartość obu misek i dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać borówki i wmieszać je do ciasta bardzo delikatnie, tak aby jak najmniej zabarwiły ciasto na fioletowo. Nakładać ciasto do foremek do 2/3 wysokości. Piec ok. 20-25 min. w temp. 180st.
    Krem:
    Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno razem z serkiem. Pod koniec dodać cukier puder. Wystudzone muffinki dekorować według uznania kremem.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować