Muffinki z borówkami i kruszonką

4.48 (166 ocen)

  • 15 min

Słodkie, owocowe, na szybko, pyszne, do kawki idealne ! :)

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na 18 sztuk:
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka sody

    50 g margaryny
    2 jajka
    1 szklanka kefiru
    250 g borówki amerykańskiej

    kruszonka:
    70 g mąki
    60 g masła
    90 g cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Kruszonka

Muffinki z borówkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy palcami aż powstanie kruszonka.
  • 2. Margarynę roztapiamy na małym ogniu.
  • 3. W jednej miseczce mieszamy mąkę, cukier i sodę.
  • 4. W drugiej jajka rozbijamy trzepaczką, dodajemy kefir, roztopioną margarynę i mieszamy trzepaczką.
  • 5. Następnie do jajek stopniowo wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy trzepaczką.
  • 6. Na końcu dodajemy borówki i delikatnie mieszamy łyżką.
  • 7. Ciasto przekładamy do formy na muffinki (do 3/4 wysokości), posypujemy kruszonką i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C bez termoobiegu a następnie 5 minut z termoobiegiem.

Porady

Muffinki są bardzo słodkie na życzenie mojej rodzinki, więc jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich deserów, proponuję dać mniej cukru do muffinek :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować