Muffinki z borówkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy palcami aż powstanie kruszonka.
2.Margarynę roztapiamy na małym ogniu.
3.W jednej miseczce mieszamy mąkę, cukier i sodę.
4.W drugiej jajka rozbijamy trzepaczką, dodajemy kefir, roztopioną margarynę i mieszamy trzepaczką.
5.Następnie do jajek stopniowo wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy trzepaczką.
6.Na końcu dodajemy borówki i delikatnie mieszamy łyżką.
7.Ciasto przekładamy do formy na muffinki (do 3/4 wysokości), posypujemy kruszonką i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C bez termoobiegu a następnie 5 minut z termoobiegiem.
Porady
Muffinki są bardzo słodkie na życzenie mojej rodzinki, więc jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich deserów, proponuję dać mniej cukru do muffinek :)
Komentarze