Ciasto z kremem budyniowym, galaretką i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem i chwilę mieszać. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przeciąć na połowę. Posmarować dżemem porzeczkowym.
Krem:
Prawie całą ilość mleka zagotować z cukrem pudrem. W pozostałym mleku rozmieszać budyń i mąkę (można mikserem). Ugotować budyń, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ostudzić. Margarynę utrzeć, dodawać partiami zimny budyń i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany krem wyłożyć na ciasto posmarowane dżemem.
Owoce/galaretka:
Galaretki rozpuścić we wrzątku. Na kremie poukładać owoce. Zalać ostrożnie stężoną galaretką.
Porady
Forma: 21x32cm
Biszkopt jest dość wysoki, możemy również zrobić go z połowy porcji.
Komentarze