Ciasto z kremem budyniowym, galaretką i borówkami

3.39 (31 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto wyśmienite na każdą okazję.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    3 opakowania budyniu czekoladowego
    ½ szkl mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    0,5l mleka
    1 paczka budyniu śmietankowego
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki mąki pszennej
    250 dag margaryny lub masła

    Galaretka:
    2 opakowania galaretki truskawkowej
    2,5 szkl wrzątku

    Dodatkowo:
    borówki amerykańskie,
    malinki lub inne owoce
Wystaw ocenę:

3.39 (31 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z kremem budyniowym, galaretką i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem i chwilę mieszać. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przeciąć na połowę. Posmarować dżemem porzeczkowym.

    Krem:
    Prawie całą ilość mleka zagotować z cukrem pudrem. W pozostałym mleku rozmieszać budyń i mąkę (można mikserem). Ugotować budyń, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ostudzić. Margarynę utrzeć, dodawać partiami zimny budyń i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany krem wyłożyć na ciasto posmarowane dżemem.

    Owoce/galaretka:
    Galaretki rozpuścić we wrzątku. Na kremie poukładać owoce. Zalać ostrożnie stężoną galaretką.

Porady

Forma: 21x32cm Biszkopt jest dość wysoki, możemy również zrobić go z połowy porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować