Muffinki z błonnikiem jabłkowym i borówkami amerykańskimi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybkie, zdrowe i pyszne muffinki z błonnikiem jabłkowym i borówkami amerykańskimi. Błonnik jabłkowy ma pozytywny wpływ na przemianę materii, więc mogą korzystać z tego przepisu osoby odchudzające się. Przepis znalazłam na opakowaniu błonnika jabłkowego firmy Krueger, polecam!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    3/4 szklanki drobnego cukru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka błonnika jabłkowego
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki dobrego oleju
    2 jajka
    200 g borówek amerykańskich
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki Muffinki z owocami

Muffinki z błonnikiem jabłkowym i borówkami amerykańskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szklanka - 250 ml

    Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, płynne w drugim. Suche i płynne składniki połączyć i wymieszać.

    Borówki umyć, osuszyć. Do miski wsypać mąkę ziemniaczaną, wrzucić borówki i obtoczyć wszystkie w mące. Dzięki temu borówki nie opadną na dno ciasta.
  • 2. Do ciasta dodać obtoczone w mące borówki amerykańskie (ja dałam do połowy ciasta). Można dodać także ulubione dodatki, np. orzechy, rodzynki, kakao, wiórki kokosowe.

    Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 3/4 wysokości i piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu i ostygnięciu można udekorować lukrem lub polewą.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować