To chyba już ostatnie chwile by upiec słodkości z jagód albo borówek. Też to uczyniłam :) i dam Wam jedną radę...nie jedzcie muffin prosto z pieca. Sok z owoców poparzył mi usta :/
15 min
Składniki:
2 szklanki przesianej mąki tortowej
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka kefiru albo maślanki (mleko też się sprawdzi)
1/2 szklanki cukru (ja dałam 3/4 szklanki i wyszły za słodkie, więc przepis zmieniam)
1/3 szklanki oleju
1 szklanka borówek albo jagód (wystarczy też 1/2 szklanki)
szczypta soli
ekstrakt waniliowy lub połowę opakowania cukru waniliowego
Muffinki z borówkami amerykańskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce wymieszać suche składniki czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej roztrzepać jajko z kefirem, olejem i wanilią i aromatem.
2.Zawartość obu misek połączyć, dodać borówki albo jagody i delikatnie wymieszać. Napełniać ciastem foremki do muffinek (u mnie silikonowe) do 3/4 wysokości.
3.Piec przez około 20 - 30 minut w temperaturze 190 - 200 stopni C - do momentu suchego patyczka. Jeść przestudzone :-)
Komentarze