Muffinki z borówkami amerykańskimi

4.68 (244 ocen)

  • 15 min

To chyba już ostatnie chwile by upiec słodkości z jagód albo borówek. Też to uczyniłam :) i dam Wam jedną radę...nie jedzcie muffin prosto z pieca. Sok z owoców poparzył mi usta :/

  • 15 min

Składniki:

  • 2 szklanki przesianej mąki tortowej
    1 jajko
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka kefiru albo maślanki (mleko też się sprawdzi)
    1/2 szklanki cukru (ja dałam 3/4 szklanki i wyszły za słodkie, więc przepis zmieniam)
    1/3 szklanki oleju
    1 szklanka borówek albo jagód (wystarczy też 1/2 szklanki)
    szczypta soli
    ekstrakt waniliowy lub połowę opakowania cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.68 (244 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffinki z borówkami amerykańskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • muffinki 1. W jednej misce wymieszać suche składniki czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej roztrzepać jajko z kefirem, olejem i wanilią i aromatem.
  • muffinki 2. Zawartość obu misek połączyć, dodać borówki albo jagody i delikatnie wymieszać. Napełniać ciastem foremki do muffinek (u mnie silikonowe) do 3/4 wysokości.
  • muffinki z borówkami 3. Piec przez około 20 - 30 minut w temperaturze 190 - 200 stopni C - do momentu suchego patyczka. Jeść przestudzone :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody Kefir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować