Muffinki a ananasem i migdałami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Muffinki z ananasem i migdałami to babeczki z wyraźną, owocową nutą. Są miękkie, wilgotne i pięknie pachną – przyjemnie jest się w nie wgryźć :-).

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g ananasa z puszki (może być świeży)

    75g mielonych migdałów

    100ml oleju

    100g mąki

    150g cukru

    1 łyżeczka sody

    4 jajka

    1 jabłko

    szczypta kardamonu

    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Muffinki a ananasem i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1Jabłko obrać pokroić w kostkę (jeśli mamy świeżego ananasa to postępujemy z nim tak samo jak z jabłkiem).

    2.W rondelku rozpuścić 50g cukru w 50ml wody dodać jabłka, ananasa oraz kardamon. Dusić na niewielkim ogniu przez 5 minut, aż owoce zmiękną, następnie odcedzić.

    3.W misce ubić na biało jajka z pozostałym cukrem (100g), miksując dalej dolewać powoli olej .

    4.Dodać migdały oraz przesianą mąkę z sodą i wymieszać delikatnie szpatułką.

    5.Odsączone owoce połączyć z mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać aby każdy owoc był nią obtoczony (zapobiegnie to opadaniu owoców na spód babeczki).

    6. Delikatnie wmieszać owoce do ciasta.

    7.Ciastem napełnić foremki wyłożone papilotkami.

    8.Piec 20-25 minut w 180C do suchego patyczka).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować