Morelowe na kruchym spodzie

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis przysłała Gabriela Szczepańska

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 4 szklanki
    - cukier puder: 1 szklanka
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - margaryna: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - amoniak: 1 łyżeczka
    - żółtka: 3 sztuki
    - jajka: 1 sztuka
    - śmietana: 3 łyżki

    - morele: 1.5 kilograma
    - galaretka morelowa (lub brzoskwiniowa): 1 sztuka
    - bułka tarta: 1 łyżka

    - cukier puder (do posypania): 0.25 szklanki
    - bita śmietana: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Morelowe na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia, amoniak, cukry i margarynę siekamy nożem. Dodajemy jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy, dzielimy na pół.
  • 2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blachę.
  • 3. Morele myjemy i osuszamy. Usu wamy pestki, miąższ kroimy w ćwiar tki. Owoce mieszamy z suchą galaretką oraz bułką tartą. Wykładamy na ciasto. Rozwałkowujemy drugą część ciasta, przykrywamy owoce. Pieczemy w temperaturze ok. 200 °C ok. 60 minut. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować