Mój mocno bakaliowy keks

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Mój keks który polecam jest delikatny ,wilgotny, pełen bakalii oraz smaczny.
Mówię Wam że na jednym kawałku się nie skończy.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna 450 g,
    cukier 200 g,
    jajka 2 szt,
    mleko 1 szkl,
    masło lub margaryna 120 g,
    proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki,
    soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
    dodatkowo;
    bakalie różne 250 g,
    orzechy włoskie posiekane 1/2 szkl,
    cukier puder 2 łyżki,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Jajko

Mój mocno bakaliowy keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mój mocno bakaliowy keks 1. Masło lub margarynę rozpuszczamy na niewielkim ogniu.
    Po rozpuszczeniu dodajemy cukier , ucieramy a następnie lekko studzimy.
    Dodajemy jajka i ponownie ucieramy.
    Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą , całość dokładnie mieszamy dodając dużo różnych bakalii oraz obrane drobno posiekane orzechy włoskie.
    Po dokładnym wymieszaniu masę przekładamy do kek sówki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    Po upieczeniu i wystudzeniu keks oprószamy cukrem pudrem, dekorujemy bakaliami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Świąteczny keks bakaliowy

4.49 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Świąteczny keks bakaliowy

mariwanna pełen bakalii, przepyszny! 2 godz.

To może cię zainteresować