Doskonały sernik bakaliowy

  • wyświetlono: 90 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszny, ciekawy i bardzo puszysty sernik o wyrazistym smaku z bakaliami i ubitą pianą z białek wymieszaną z wiórkami kokosowymi, co dodaje sernikowi dodatkowego pysznego smaku. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej babci.

20160506_142345
  • 16 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

ser trzykrotnie mielony 1 kg,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
cukier 200 g,
masło 120 g,
jajka 5 szt,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
rodzynki 100 g,
skórka pomarańczowa kandyzowana 1/2 paczki,

Masa bezowa;
białka 3 szt,
cukier puder 150 g,
wiórki kokosowe 50 g,

Polewa czekoladowa;
margaryna 1/2 kostki,
cukier 1/2 szkl,
kakao 3 łyżki,
żelatyna 1 płaska łyżeczka,
odrobina wody do namoczenia żelatyny,

Do dekoracji ;
posypka kolorowa,

Sposób przygotowania przepisu:

Doskonały sernik bakaliowy

  • Doskonały sernik1. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem do białości.
    Do masy jajecznej dodać ser i wymieszać.
    Następnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
    Dodać mąkę ziemniaczaną, bakalie i wymieszać do połączenia składników.
    Masę serową przełożyć do większej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
    Wstawić do umiarkowanie nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut.

    Masa białkowa;
    Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno.
    Do sztywnej masy dodać wiórki kokosowe.
    Całość dokładnie wymieszać.

    Sernik po upieczeniu wyjąć i na upieczony wyłożyć masę białkową rozsmarować na całej powierzchni i ponownie wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut.
    Ciasto po upieczeniu wyjąć i ostudzić.
    Polać polewą czekoladową;

    Polewa;
    margarynę rozpuścić z cukrem dodać kakao i gotować do całkowitego rozpuszczenia, zdjąć z ognia , dodać namoczoną w wodzie napęczniałą żelatynę dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serJajkaCiastożelatynawiórki kokosowesernikbakaliecukierkakaoproszek do pieczeniamąka ziemniaczanacukier puderposypka kolorowamasło margaryna

Komentarze

Podobne przepisy

Przekładaniec bakaliowy

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Przekładaniec bakaliowy

Bakaliowy drożdżowy przekładaniec...

Babka Bakaliowa

Dodane przez: Cukiernicza

Babka bakaliowa

Pyszna babka bakaliowa, idealnie...

Tort bakaliowy

Dodane przez: bietka

Tort bakaliowy

Idealne ciasto do kawy na komunię,...

Krajanka bakaliowa

Dodane przez: czarrna

Krajanka bakaliowa

Bakaliowe ciasto do kawy

mazurek bakaliowy

Dodane przez: Iwona2014

mazurek bakaliowy

Mazurek bakaliowy to stałe ciasto,...

Szarlotka bakaliowa

Dodane przez: rzelkazag

Szarlotka bakaliowa

Szarlotka "chodziła" za mną już...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE