keks mocno bakaliowy

4.5 (182 ocen)

  • 60 min

Wyjątkowe ciasto :), zdrowe jak żadne inne, naturalnie kolorowe i super szybkie do zrobienia :) Podobno można przechowywać go w lodówce do 3 miesięcy, choć wątpię, by komuś "przetrwał" tak długo :)

  • 60 min

Składniki:

  • 250 gramów mieszanki orzechów (dałam włoskie, laskowe, migdały i nerkowce)
    320 gramów suszonych owoców (dałam morele, śliwki, rodzynki, żurawinę)
    0,5 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki brązowego cukru (może tez być biały)
    1/4 łyżeczki sody
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jaja
    1/4 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Keks mocno bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ffvfbvfbv 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, wsypać do niej suszone owoce, orzechy i wszystko razem wymieszać.
  • ffbfbf 2. Jaja krótko zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym (opcjonalnie), przyprawą do piernika lub cynamonem, przelać do miski z bakaliami i wymieszać wszystko dokładnie łyżką (bakalie mają być równomiernie oblepione masą).
  • fbfbfb 3. Formę keksową o wymiarach 25x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wierzch wyrównać i lekko ugnieść.
  • 4. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec około 50 minut na złoto.
    Jeśli zauważymy, że wierzch zaczyna nam się za szybko rumienić przykryjmy go folią aluminiową.

    Przepis z moimi zmianami pochodzi z blogu "Baking Obsession"

Porady

Ciasto kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu. Nie musimy siekać bakalii, wrzucam je w całości. Do rozmącenia jaj z cukrem możemy użyć trzepaczki rózgowej. Ciasto kroimy bardzo ostrym, niegiętkim nożem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować