Mój kurczak curry

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna potrawa i zawsze smacznie wychodzi.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka: 4 sztuki
    - mielony imbir, przyprawa curry: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - sól pieprz ( do smaku): 1 łyżeczka
    - ryż: 4 opakowania
    - koncentrat pomidorowy: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mój kurczak curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka pokroić w kawałki i posypać solą oraz obficie pieprzem. W misce wymieszać posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli, posiekany imbir, sok z limetki, skórkę z limetki i jedną łyżkę oleju. Do miski wrzucić i marynować przez 5 minut kawałki kurczaka. Na dużej patelni rozgrzać olej i deliktanie zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dodać zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażyć przez 6-8 minut, kilkukrotnie mieszając, aby nie przywierał. Następnie zmniejszyć ogień i dodać cukier, pastę curry, kurkumę i całość dokładnie wymieszać i gotować przez około 1 minutę. Po czym zwiększyć ogień i dodać śmietany i szczyptę soli. Gotować dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Na sam koniec doprawić do smaku (w zależności jak bardzo chcemy, żeby było ostre) pieprzem kajeńskim oraz solą. Podawać z ryżem i udekorować pokrojoną w paski papryką, najlepiej zieloną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować