Młoda kapusta z okrasą

5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Najlepsza do młodych ziemniaków ale i nie tylko bo z pieczywem też pyszna.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    2 marchewki
    sól
    pieprz
    200 ml śmietany 12%
    pęczek świeżego koperku
    1 cebula
    kawałek wędzonego boczku ok 200g
    2 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Młoda kapusta z okrasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młoda kapusta 1. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, przeciąć na ćwiartki i poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Cebulę obrać i wraz z boczkiem pokroić w drobną kostkę.
  • Młoda kapusta 2. Poszatkowaną kapustę i startą marchewkę przełożyć do garnka, podlać połową szklanki wody, przykryć i gotować do miękkości, co jakiś czas mieszając.
  • Młoda kapusta 3. Cebulę zeszklić na odrobinie oleju, dodać pokrojony boczek i chwilę smażyć, dodać do gotującej się kapusty. Solidnie doprawić solą, pieprzem. Na koniec wymieszać śmietanę z mąką i dodać do kapusty, zagotować. Całość wymieszać z posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować