Młoda kapusta w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Młodą kapustkę dość drobno szatkujemy i gotujemy ok 20-30 minut z pokrojoną marczewką i cebulą. Doprawiamy solą , pieprzem ,i czosnkiem.
Kapustę studzimy i przekładamy na sitko aby obciekła.
Drożdże rozcieramy z odrobiną cukru i letniego mleka .
Do przesianej mąki wylewamy rozczyn , dodajemy sól ,pieprz , czosnek , majeranek , posiekany koperek , wlewamy resztę mleka i olej.
Dokładnie wyrabiamy ciasto.
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Małe ogóreczki kroimy na pół.
2.Foremkę 25 x 18 cm. smarujemy margaryną , posypujemy bułką tartą.
Część wyrośniętego ciasta zostawiamy na wierzch , resztę wałkujemy i wykładamy nim dno i boki foremki.
Na ciasto rozkładamy całą szynkę , większość połówek ogórków i polewamy ketchupem.
Następnie wykładamy odciśniętą kapustę.
Na nią rozkładamy resztę ogórków . Na środkową część wyciskamy katchup.
3.Wałkujemy resztę ciasta i wykładamy na wierzch , lekko dociskając do boków ciasta.
Pieczemy ok. 40-50 minut w 180 C. Pod koniec smarujemy ciasto rozmąconym żółtkiem z odrobiną soli ziołowej .
Komentarze