Można pokusić się i porównać je do ruskich, jednak zdecydowanie różnią się wyrafinowanym smakiem, polecam :)
Składniki:
ciasto:
ok. 800 g mąki tortowej + do podsypywania + łyżeczka soli
2 jajka + 100 ml. oleju + ok. 600 - 700 ml. ciepłej wody
farsz:
500 g twarogu wędzonego (u mnie marki Pilos z Lidla)
500 g ugotowanych ziemniaków
150 g boczku wędzonego
1 większa cebula
pieprz świeżo mielony
okrasa: 150 g boczku wędzonego, szczypior lub natka
Pierogi gdańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, posolić.
Jajka wymieszać z olejem i ciepłą wodą, wlewać do miski z mąką i jednocześnie wyrabiać ciasto, w miarę potrzeby dodać mąki (należy jednak pamiętać aby ciasto było miękkie i elastyczne), odłożyć je na 15 minut aby odpoczęło.
Twaróg i ziemniaki zmielić lub przepuścić przez praskę.
Boczek do farszu i cebulę pokroić na jak najdrobniejszą kostkę, zrumienić najpierw jedno potem drugie, ostudzić.
2.Dodać do masy serowej, posypać pieprzem i wymieszać (nie solić).
3.Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie, wykrawać kółka o średnicy 8 cm, na każdym kłaść po łyżeczce farszu, dokładnie sklejać.
Wrzucać partiami na osolony wrzątek, gotować do wypłynięcia i jeszcze ze 3 minuty.
Podać okraszone skwarkami z pozostałego boczku i posypane szczypiorem lub natką.
Komentarze