Pierogi gdańskie

4.51 (158 ocen)

Można pokusić się i porównać je do ruskich, jednak zdecydowanie różnią się wyrafinowanym smakiem, polecam :)

Składniki:

  • ciasto:
    ok. 800 g mąki tortowej + do podsypywania + łyżeczka soli
    2 jajka + 100 ml. oleju + ok. 600 - 700 ml. ciepłej wody
    farsz:
    500 g twarogu wędzonego (u mnie marki Pilos z Lidla)
    500 g ugotowanych ziemniaków
    150 g boczku wędzonego
    1 większa cebula
    pieprz świeżo mielony
    okrasa: 150 g boczku wędzonego, szczypior lub natka
Wystaw ocenę:

4.51 (158 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi ruskie

Pierogi gdańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0mklarp 1. Mąkę przesiać do miski, posolić.
    Jajka wymieszać z olejem i ciepłą wodą, wlewać do miski z mąką i jednocześnie wyrabiać ciasto, w miarę potrzeby dodać mąki (należy jednak pamiętać aby ciasto było miękkie i elastyczne), odłożyć je na 15 minut aby odpoczęło.

    Twaróg i ziemniaki zmielić lub przepuścić przez praskę.
    Boczek do farszu i cebulę pokroić na jak najdrobniejszą kostkę, zrumienić najpierw jedno potem drugie, ostudzić.
  • image-1fjqdc4 2. Dodać do masy serowej, posypać pieprzem i wymieszać (nie solić).
  • image-0kounek 3. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie, wykrawać kółka o średnicy 8 cm, na każdym kłaść po łyżeczce farszu, dokładnie sklejać.
    Wrzucać partiami na osolony wrzątek, gotować do wypłynięcia i jeszcze ze 3 minuty.
    Podać okraszone skwarkami z pozostałego boczku i posypane szczypiorem lub natką.

    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony Farsz Nadzienie Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować