To ciasto pokrojone na spore kwadraty, do złudzenia przypomina ulubiony przysmak ze sklepowej półki wielu dzieci. Zrobione w domu, smakuje znakomicie i najważniejsze, że wiemy, co zajada nasz maluch.
Mleczna kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodaję partiami cukier cały czas miksując, następnie dodaję żółtka, a po chwili olej. Zmniejszam obroty miksera i po łyżce dodaję przesiane i wymieszane: obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie miksuję do połączenia składników.
2.Ciasto przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 21x32 cm. Wstawiam do nagrzanego do 170*C piekarnika i piekę 20 minut. Wyłączam piekarnik, lekko uchylam jego drzwiczki i tak zostawiam kilka minut, aby ciasto lekko przestygło. Następnie wyjmuję z piekarnika i odstawiam do całkowitego wystudzenia.
3.MASA MLECZNA: pół szklanki mleka zagotowuję z cukrem i odstawiam pod przykryciem do ostygnięcia.
4.Miękkie masło miksuję, aż będzie puszyste. Nie przerywając miksowania dodaję wystudzone mleko. Następnie dodaję mleko w proszku i jeszcze przez chwilę miksuję do uzyskania gładkiej masy.
5.POLEWA: w rondelku na małym ogniu rozpuszczam masło i czekoladę.
6.Wystudzone ciasto dzielę na dwa blaty. Na pierwszy z nich wykładam mleczną masę, przykrywam drugim blatem i rozsmarowuję polewę czekoladową.
Komentarze