Mleczna kanapka

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Biszkopt przełożony kremem na bazie mleka w proszku. Rewelacyjny smak.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    Krem
    3/4 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    250 g masła
    2,5 szklanki mleka w proszku
    Polewa
    100 g czekolady mlecznej
    5 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Mleczna kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką.
    Foremkę o wymiarach 25x32 cm wyłożyć papierem . Tylko dno.
    Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka.
    Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.
    krem
    Mleko z cukrem zagotować i wystudzić.
    Masło utrzeć na puszystą masę, wlać mleko, wsypać mleko w proszku i zmiksować.
    Ciasto przełożyć kremem.
    Polewa
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z mlekiem i wymieszać
    Polać wierzch ciasta.
    Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować