Mleczna kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką.
Foremkę o wymiarach 25x32 cm wyłożyć papierem . Tylko dno.
Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.
krem
Mleko z cukrem zagotować i wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, wlać mleko, wsypać mleko w proszku i zmiksować.
Ciasto przełożyć kremem.
Polewa
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z mlekiem i wymieszać
Polać wierzch ciasta.
Schłodzić w lodówce.
Komentarze