MIODOWNIK

  • wyświetlono: 1522 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 1

Wykorzystałam stary przepis z zeszytu, nieznacznie zmodyfikowanym.

Babcia Tereska
  • 150min

Składniki

ciasto:
-100 g.margaryny Palmy z Murzynkiem
-100 g.miodu
-3 jajka
-150 g. cukru
-600 g. mąki
-1,5 łyżeczki sody
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1 łyżeczka przypraw do piernika

-powidła węgierkowe -280 g.
-4 łyżki nutelli

masa orzechowa:
-100 g.margaryny Palmy z Murzynkiem
-100 g. cukru pudru
-1 łyżka miodu
-100 g.mielonych orzechów

masa grysikowa:
-250 ml. mleka(1 szklanka)
-2 czubate łyżki grysiku
-70 g. cukru
-1 margaryna Palma z Murzynkiem
-2 łyżki soku z cytryny

polewa czekoladowa:
-6 łyżek cukru
-2 łyżki kakao
-ok.4 łyżki wody
-1/4 margaryny Palmy z Murzynkiem
-1/2 gorzkiej czekolady

-1 biała czekolada-100 g.
-1/8 margaryny Palmy z Murzynkiem
-1 łyżka mleka

-kokos

Sposób przygotowania przepisu:

MIODOWNIK

  • wałkowanie ciasta1. Margarynę z miodem, rozpuścić i ostudzić.Jajka ubić z cukrem. Przesiać do tego, mąkę,sodę i przyprawy. Mieszać łopatką dolewając, margarynę z miodem.Ciasto zagnieść, podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na 2 blaszki (30x37),z papierem do pieczenia. Każdą piec w 175*,ok 10-12 min.
  • krojenie ciasta2. Zaraz po upieczeniu,wyłożyć na deskę i pokroić na 4 równe pasy-po szerokości.
  • skłaniki na masę3. Margarynę z cukrem i miodem, zmiksować. Dodać orzechy, wymieszać i podzielić na 2 części.
    --------------------------------
    Na mleku, ugotować grysik. Odstawić, dodać cukier, wymiesza i ostudzić.Margarynę zmiksować, dodając po łyżce grysiku, na koniec dodać sok z cytryny. Podzielić na 4 części.
  • przełożenie4. Przełożenie:
    Dwa pasy ciasta 1 i 2, posmarować, powidłami. Kolejne dwa 3 i 4 ,posmarować, masą orzechową. Ułożyć każdy,odwracając masą na marmoladę.Resztę marmolady wyłożyć na dwie góry. Posmarować 5 i 6 pas, po 1/4 masy grysikowej. Odwrócić każdy w stronę marmolady.Góry posmarować po 2 łyżki nutelli.Ostatnie pasy 7 i 8 posmarować resztą kremu grysikowego. Przyłożyć kremem na nutellę
  • zafoliowanie5. Każdy miodownik, zafoliować i odstawić na cała noc, nie do lodówki.(muszą zmięknąć)
  • polewa czekoladowa6. Wymieszać cukier z kakao i wodą na gęstą papkę.Wstawić miseczkę nad parą i mieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać margarynę i czekoladę w kostkach.Mieszać do rozpuszczenia. Ciepłą rozsmarować na całych miodownikach.
  • dekorowanie7. Białą czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem i margaryną nad parą.Polać pasami po miodownikach. Zaraz końcem łyżeczki, poprzeciągać w prawo i lewo, tworząc wzorek. Wokół posypać kokosem. Schłodzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylaboże narodzenieciasto_miodownikkonkurs_foto

Komentarze

Podobne przepisy

image-055inmv

Dodane przez: JulkaTomeczek

Miodownik

Moja córeczka uwielbia to ciasto

miodownik

Dodane przez: katarzynka455

Miodownik

Świąteczne ciasto pachnące miodem...

miodownik

Dodane przez: majka190382

MIODOWNIK

Pyszne ciasto,troszkę urozmaicone...

miodownik

Dodane przez: agniesia

Miodownik

Słodka przekąska idealna do kawy

Miodownik

Dodane przez: sanderka121212

Miodownik

Te ciasto jest Rewelacyjne i robię...

Miodownik

Dodane przez: adzia

Miodownik

Posmakuje każdemu.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE