Miodownik

0 (0 ocen)

Pyszne miodowe ciasto przekładane masą z kaszy manny.

Składniki:

  • Ciasto : ( tortownica 21cm)

    600 g mąki
    70 g margaryny Palma z murzynkiem
    100 g cukru pudru
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    1 łyżka sody

    Krem:

    1 litr mleka
    pół szklanki cukru
    2 żółtka
    1 szklanka kaszy manny
    120 g masła

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miodownik 1. Do miski przesiej mąkę,dodaj miękkie masło,cukier puder,jajka, miód i sodę.
    Zagnieć ciasto i podziel na 4 części.
    Spód od tortownicy wysmaruj margaryną i posyp mąką.
    Na tym spodzie połóż 1 część ciasta i rozwałkuj na cienki placek. I włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut. I tak samo robimy następnie 3 części ciasta.
  • miodownik 2. Masa:

    W garnku zagotuj 3 szklanki mleka. W misce utrzyj żółtka z cukrem i dodaj pozostałą część mleka. Dokładnie rozmieszaj.
    Gdy mleko w garnku będzie się gotowało wlewamy wcześniej przygotowaną masę jajeczną i wsypujemy kaszę mannę. Całość gotujemy na małym ogniu ,aż zgęstnieje.
    Odstawiamy do wystygnięcia.
  • miodownik 3. W misce ucieramy masło i dodajemy zimną masę, chwilę miksujemy. Przygotowaną masą przekładamy wcześniej upieczone placki ciasta miodowego.
    Odstawiamy na kilka godzin do lodówki aby placki miodowe zmiękły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować