Minikulebiaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną, mąkę z masłem siekamy nożem, aż powstanie "kaszka".
Dodajemy żółtka, sól i śmietanę z drożdżami, zagniatamy ciasto.
Wkładamy je na godzinę do lodówki.
2.Kapustę gotujemy, studzimy i odciskamy z soku i siekamy na deseczce.
Pieczarki oczyszczamy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach, cebulę drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dodajemy pieczarki i dusimy do odparowania płynu, dodajemy kapustę i proszek grzybowy, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy jeszcze przez chwilę, a następnie studzimy.
3.Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm, wycinamy foremką gwiazdki, na połowie kładziemy po łyżeczce farszu, brzegi smarujemy białkiem, przykrywamy pozostałymi gwiazdkami i przy pomocy widelca sklejamy kulebiaczki. Wierzch nakłuwamy, aby podczas pieczenia kulebiaki nam nie popękały i nie rozkleiły się. Smarujemy białkiem i pieczemy na złoto w temperaturze 180 *C.
Komentarze