Polecam do barszczu kulebiaczki w kształcie gwiazdek

Składniki:

  • Na 15 sztuk:
    3 szklanki mąki
    2 żółtka
    pół łyżeczki soli
    30 g drożdży
    60 g masła
    1 łyżeczka cukru
    2/3 szklanki śmietany 18%

    Farsz :
    100 g kiszonej kapusty
    100 g pieczarek
    mała cebula
    1 łyżka zmielonych suszonych grzybów leśnych
    sól,pieprz
    2 łyżki oleju

    Dodatkowo:
    białko do smarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Kulebiak Przystawki

Minikulebiaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną, mąkę z masłem siekamy nożem, aż powstanie "kaszka".
    Dodajemy żółtka, sól i śmietanę z drożdżami, zagniatamy ciasto.
    Wkładamy je na godzinę do lodówki.
  • 2. Kapustę gotujemy, studzimy i odciskamy z soku i siekamy na deseczce.
    Pieczarki oczyszczamy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach, cebulę drobno siekamy.
    Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dodajemy pieczarki i dusimy do odparowania płynu, dodajemy kapustę i proszek grzybowy, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy jeszcze przez chwilę, a następnie studzimy.
  • 3. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm, wycinamy foremką gwiazdki, na połowie kładziemy po łyżeczce farszu, brzegi smarujemy białkiem, przykrywamy pozostałymi gwiazdkami i przy pomocy widelca sklejamy kulebiaczki. Wierzch nakłuwamy, aby podczas pieczenia kulebiaki nam nie popękały i nie rozkleiły się. Smarujemy białkiem i pieczemy na złoto w temperaturze 180 *C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować