Biszkoptowe serduszka kakaowe nasączone amaretto i posmarowane dżemem truskawkowym oraz posypane rozkruszoną bezą, ułożone jedno na drugim. Słodycz na walentynkowy dzień.......Piękno i smak w prostocie.
Prosty mini torcik serduszko na walentynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy z cukrem na sztywną masę, dodajemy zółtko i dalej ubijamy. Po ubiciu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz wlewamy olej, dokładnie i delikatnie mieszamy łyzką drewnianą. Pieczemy biszkopt w temperaturze 180 C ok. 10-13 minut. Nie zależy nam, aby urósł szczególnie. Studzimy go. Gdyby urósł za wysoki - kroimy go na pół lub nawet na 3 części.
2.Z cienkiego biszkoptu (do 1 cm) wykrawamy foremką serce - 4 serca biszkoptowe. Resztę biszkoptu odkładamy - później spożywamy.
3.Trzy bezy kruszymy na mniejsze części - tzw. miał.
4.Biszkopciki serca nasączamy minimalnie likierem amaretto. Trzy serduszka smarujemy dżemem truskawkowym (po płaskiej łyżeczce na serduszko), następnie posypujemy rozkruszoną bezą.
5.Układamy serca na siebie, a ostatnie serduszko smarujemy resztą dżemu truskawkowego i układamy do dekoracji czwartą bezę.
Komentarze