Marchewkowy Torcik Serduszko

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bazą jest wspaniałe, wilgotne, aromatyczne i bardzo pyszne ciasto marchewkowe przełożone kremem budyniowym z mascarpone i kleiku ryżowego.

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    forma serduszko 22 x 21 cm

    4 duże jajka
    ok. 1 szklanki cukru kryształu
    ok. 1 szklanki oleju
    2 szklanki mąki
    2 pełne szklanki startej marchewki - ja użyłam 3 duże sztuki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżeczki cynamonu
    papier do pieczenia

    krem:

    3 szklanki mleka
    200 g masła
    ½ szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 kopiate łyżki mąki pszennej
    4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    4 łyżki kleiku ryżowego
    250 g mocno schłodzonego serka mascarpone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Marchewkowy torcik serduszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marchewkowy Torcik Serduszko 1. Piekarnik nagrzewamy na temp.180 stopni.
    Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach.
    Całe jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, następnie dodajemy olej oraz mąkę ciągle ucierając. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon - dokładnie ucieramy - mieszamy. Później dodajemy startą marchewkę i dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 1 godz.w temp. 180 stopni - do suchego patyczka ( w zależności od piekarnika czas może być dłuższy lub krótszy ).

    Po upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia. Między czasie przygotowujemy krem.
  • Marchewkowy Torcik Serduszko 2. Krem: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować ok. 1 minuty.aż budyń zgęstnieje i zdjąć z ognia. Następnie wrzucić kostkę masła i mieszać aż do jej rozpuszczenia i połączenia się z budyniem. Kolejno dodajemy kleik ryżowy i mieszały aż do całkowitego połączenia się. Masę przykryć folią spożywczą by nie zrobił się kożuch i odstawić do przestygnięcia. Przestygniętą masę miksujemy z serkiem mascarpone.

    Ciasto przekrawamy na 3 w miarę równe blaty. Z wierzchniego blatu ścinamy wybrzuszenie. Blaty przekładamy kremem. Ostatni blat - wierzch smarujemy pozostałością kremy a boki obsypujemy pokruszonym ściętym wybrzuszeniem. Gotowy torcik wkładamy do lodówki do schłodzenia na 3 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kleik ryżowy Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować