Marchewkowy torcik serduszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy na temp.180 stopni.
Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach.
Całe jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, następnie dodajemy olej oraz mąkę ciągle ucierając. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon - dokładnie ucieramy - mieszamy. Później dodajemy startą marchewkę i dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 1 godz.w temp. 180 stopni - do suchego patyczka ( w zależności od piekarnika czas może być dłuższy lub krótszy ).
Po upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia. Między czasie przygotowujemy krem.
2.Krem: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować ok. 1 minuty.aż budyń zgęstnieje i zdjąć z ognia. Następnie wrzucić kostkę masła i mieszać aż do jej rozpuszczenia i połączenia się z budyniem. Kolejno dodajemy kleik ryżowy i mieszały aż do całkowitego połączenia się. Masę przykryć folią spożywczą by nie zrobił się kożuch i odstawić do przestygnięcia. Przestygniętą masę miksujemy z serkiem mascarpone.
Ciasto przekrawamy na 3 w miarę równe blaty. Z wierzchniego blatu ścinamy wybrzuszenie. Blaty przekładamy kremem. Ostatni blat - wierzch smarujemy pozostałością kremy a boki obsypujemy pokruszonym ściętym wybrzuszeniem. Gotowy torcik wkładamy do lodówki do schłodzenia na 3 godz.
Komentarze