To mini torcik serduszko z masy czekoladowo-migdałowej,przełożony masą z owoca kaki i serka śmietankowego, ozdobiony mini serduszkami z galaretki truskawkowej. Miłosny i romantyczny.
30 min
Dla 2 osób
Składniki:
20 g czekolady deserowej
13 g masła
2 jajka przepiórcze
5 g mąki pszennej
4 g mielonych migdałów
12 g cukru pudru
1/2 łyzeczki kakao
1 mały owoc kaki
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki serka śmietankowego twarogowego (użyłam almette)
1 płaska łyzeczka żelatyny
12 szt mini serduszek z galaretki truskawkowej
pół łyzeczki masła do natłuszczenia foremki
łyzeczka tartej bułki do wysypania foremki
Mini torcik serce dla walentego/walentynki z musem kaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, zmielone migdały, kakao i cukier puder i dokładnie mieszamy.
2.Na parze lub w kąpieli wodnej topimy czekoladę z masłem, cały czas mieszając, by się dokładnie połączyły. Lekko studzimy.
3.Roztopione masło z czekoladą wlewamy do miski z wcześniejszą mieszanką (z pkt. 1) i miksujemy na jednolitą masę, którą przelewamy do natłuszczonej masłem i wysypanej tartą bułką małej foremki serce (o wielkości około 13-14 cm).
4.Pieczemy ok. 18-20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy nasze serce na pół.
5.Owoc kaki obieramy. Kroimy na mniejsze części.
6.Cząstki owoca kaki oraz cynamon i serek śmietankowy miksujemy na gładką masę. Żelatynę rozrabiamy w minimalnej ilości gorącej wody i dodajemy do masy, mieszamy dokładnie. Odstawiamy masę na pól godziny do lodówki.
7.Dolną część serca przekładamy połową masy kaki, przykrywamy górną częścią serca i smarujemy resztą masy, tworząc serce. Na wierzchu układamy trzy mini serduszka z galaretki truskawkowej (przygotowane z rozrobionej i stężałej wczesniej galaretki o smaku truskawkowym - wycięte malutką foremką serduszko).
8.Wokół torcika układamy resztę mini serduszek galaretkowych.
Komentarze