Mini torcik serce dla Walentego/Walentynki z musem kaki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 2 osób

To mini torcik serduszko z masy czekoladowo-migdałowej,przełożony masą z owoca kaki i serka śmietankowego, ozdobiony mini serduszkami z galaretki truskawkowej. Miłosny i romantyczny.

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 20 g czekolady deserowej
    13 g masła
    2 jajka przepiórcze
    5 g mąki pszennej
    4 g mielonych migdałów
    12 g cukru pudru
    1/2 łyzeczki kakao


    1 mały owoc kaki
    1/2 łyżeczki cynamonu
    3 łyżeczki serka śmietankowego twarogowego (użyłam almette)
    1 płaska łyzeczka żelatyny
    12 szt mini serduszek z galaretki truskawkowej

    pół łyzeczki masła do natłuszczenia foremki
    łyzeczka tartej bułki do wysypania foremki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Mini torcik serce dla walentego/walentynki z musem kaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, zmielone migdały, kakao i cukier puder i dokładnie mieszamy.
  • 2. Na parze lub w kąpieli wodnej topimy czekoladę z masłem, cały czas mieszając, by się dokładnie połączyły. Lekko studzimy.
  • w foremce 3. Roztopione masło z czekoladą wlewamy do miski z wcześniejszą mieszanką (z pkt. 1) i miksujemy na jednolitą masę, którą przelewamy do natłuszczonej masłem i wysypanej tartą bułką małej foremki serce (o wielkości około 13-14 cm).
  • serce na pół 4. Pieczemy ok. 18-20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy nasze serce na pół.
  • obieramy kaki 5. Owoc kaki obieramy. Kroimy na mniejsze części.
  • miksujemy kaki i serek i cynamon 6. Cząstki owoca kaki oraz cynamon i serek śmietankowy miksujemy na gładką masę. Żelatynę rozrabiamy w minimalnej ilości gorącej wody i dodajemy do masy, mieszamy dokładnie. Odstawiamy masę na pól godziny do lodówki.
  • serduszka galaretkowe 7. Dolną część serca przekładamy połową masy kaki, przykrywamy górną częścią serca i smarujemy resztą masy, tworząc serce. Na wierzchu układamy trzy mini serduszka z galaretki truskawkowej (przygotowane z rozrobionej i stężałej wczesniej galaretki o smaku truskawkowym - wycięte malutką foremką serduszko).
  • 8. Wokół torcika układamy resztę mini serduszek galaretkowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować