Mini talaterki jajeczo śmietanowe z cukinią, kolorową fasolką, papryką i salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę wymieszać ze szczyptą proszku do pieczenia , dodac zimne posiekane nozem masło oraz jajko i zagnieść ciasto.
Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzic w lodówce przez około 20-30 minut.
Po tym czasie rozwałkować ciasto , wykrawać średniej wielkości koła , ( troszkę większe od obwodu szklanki)
2. Fasolkę szparagowa pokroic w 1 cm kawałki , obgotowac w lekko osolonej wodzie.odcedzić.
Papryki opłukać , pokroić w kostkę.
Cukinię pokroić w półplasterki.
Salami posiekac drobno.
3. Brzegi rozwałkowanych kół zawinąć do środka, podpiec 10 minut w nagrzanym piekarniku.
Śmietanę ubic z jajkami, dodąc posiekaną natkę i ser , przyprawic do smaku
Po tym czasie, mini talaterki wyjąć z piekarnika , wylać mase jajeczno śmietaknowa i włożyć na wierzchu warzywa: cukinię , paprykę , fasolkę, salami.
Na wierzch zetrzeć ser żółty.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C przez około 20-25 minut.
Smakują wyśmienicie na zimo jak i na ciepło -
smacznego:)
Komentarze