Mini pizza z cukinią i fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Fasolkę oczyścić , odciąć końce i obgotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
Cukinię opłukać , pokroić w plasterki.
Drożdże wymieszać z cukrem, zaląć 50 ml ciepłej wody, wymieszać , odstawić na kwadrans .
2. Do mąki dodać sól , wlać resztę wody , oliwę i spienione drożdże
Z tych składników wyrobić ciasto , odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce .
Po tym czasie ponownie wyrobić , podzielić na 3 cześci i każda część cienko rozwałkować.
Czosnek przecisnąc przez praskę .
Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, doprawić solą i pieprzem i bazylią.
3. Każdy placek pizzy smarować sosem, układać na nich cienkie plasterki cukinii i kawałki kolorowej fasolki szparagowej, posypac startym serem żółtym.
4. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 s C przez około 18-20 minut. Po upieczeniu udekorować świeża bazylią ,
smacznego:)
Porady
składniki na 3 mini pizze ale mozna zrobnic 2 wieksze lub jedna duża.
Komentarze