Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne ciastka z jabłkami, takie niby mini szarlotki. Ciasteczka są bardzo smaczne, delikatne i puszyste.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Z podanej porcji wyjdzie 2 blachy ciastek (około 20)
340 g mąki pszennej
100 g masła o temperaturze pokojowej
80 g cukru kryształ
3 jajka (rozmiar L)
około 350 g jabłek przed obraniem
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli
można dodać pokrojone rodzynki i żurawinę
+ cukier puder i cynamon do oprószenia ciastek po pieczeniu
Mini szarlotki – ciasteczka z jabłkami – pyszne i proste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodaję szczyptę soli, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mieszam.
Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier i miksuję przez chwilę, tak żeby masło połączyło się z cukrem.
Następnie dodaję po jednym jajku i miksuję, gdy jajko połączy się z masłem dodaję kolejne jajko.
2.Na koniec do ciasta dodaję około połowy mąki i miksuję, tak żeby składniki się połączyły. Następnie dodaję pozostałą mąkę i mieszam łopatką, żeby ciasto stało się jednolite. Jeżeli mamy wystarczająco mocny mikser, to całe ciasto możemy przygotować mikserem.
3.Obrane jabłka kroję na mniejsze kawałki i dodaję do ciasta, dodaję pokrojone bakalie i całość dokładnie mieszam łyżką.
Gotowe ciasto nakładam za pomocą łyżki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4.Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 22 minut, na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.
5.Upieczone ciastka oprószam cukrem pudrem z cynamonem.
Ciastka z jabłkami są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Komentarze