Mini szarlotki – ciasteczka z jabłkami – pyszne i proste

4.49 (205 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne ciastka z jabłkami, takie niby mini szarlotki. Ciasteczka są bardzo smaczne, delikatne i puszyste.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Z podanej porcji wyjdzie 2 blachy ciastek (około 20)

    340 g mąki pszennej
    100 g masła o temperaturze pokojowej
    80 g cukru kryształ
    3 jajka (rozmiar L)
    około 350 g jabłek przed obraniem
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
    szczypta soli

    można dodać pokrojone rodzynki i żurawinę

    + cukier puder i cynamon do oprószenia ciastek po pieczeniu
Wystaw ocenę:

4.49 (205 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Ciastka

Mini szarlotki – ciasteczka z jabłkami – pyszne i proste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mini szarlotki 1. Do mąki dodaję szczyptę soli, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mieszam.

    Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier i miksuję przez chwilę, tak żeby masło połączyło się z cukrem.
    Następnie dodaję po jednym jajku i miksuję, gdy jajko połączy się z masłem dodaję kolejne jajko.
  • Mini szarlotki 2. Na koniec do ciasta dodaję około połowy mąki i miksuję, tak żeby składniki się połączyły. Następnie dodaję pozostałą mąkę i mieszam łopatką, żeby ciasto stało się jednolite. Jeżeli mamy wystarczająco mocny mikser, to całe ciasto możemy przygotować mikserem.
  • Mini szarlotki 3. Obrane jabłka kroję na mniejsze kawałki i dodaję do ciasta, dodaję pokrojone bakalie i całość dokładnie mieszam łyżką.

    Gotowe ciasto nakładam za pomocą łyżki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Mini szarlotki 4. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 22 minut, na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.
  • Mini szarlotki 5. Upieczone ciastka oprószam cukrem pudrem z cynamonem.

    Ciastka z jabłkami są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować