Szybkie mini szarlotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki wrzucamy do miksera, mieszamy, ew dodajemy trochę mąki. Wkładamy do lodówki na ok. 60 min. Rozwałkowujemy na kilka milimetrów, nie za cienkie, lekko podsypując mąką. Z mrożonego ciasta, które miałam odłamujemy kawałek, wyrabiamy chwilę w dłoni aby nabrało temperatury wałkujemy (nawet bez podsypywania mąką, wystarczy na folii spożywczej lub papierze do pieczenia wałkować), wykrajamy foremką gwiazdki lub paski.
Jabłka obieramy, wykrajamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę. W garnuszku podduszamy jabłka z cynamonem na maśle, tak do lekkiej miękkości, ale nie do całkowitego rozpadnięcia. Kokilki do zapiekania wypełniamy jabłkami, kładziemy na nie ciasto (paski układamy w kratkę), smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C na ok. 20-30 min. do ładnego zarumienienia. Podajemy na ciepło z bitą śmietaną i lodami śmietankowymi/biała czekolada lub waniliowymi.
Komentarze