Mini serniczki z owocami lata

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ostatnie dni sierpnia zwiastują koniec wakacji i zbliżającą się nieuchronnie jesień. I choć słońce nadal mocno grzeje, to poranki są nie co chłodniejsze, dni znacznie krótsze. Na zakończenie tego letniego sezonu przygotowałam małe i skromne sernikowe muffinki wypełnione słodyczą owoców lata - nic więcej do szczęścia nie trzeba!

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    120 g ciastek pełnoziarnistych *
    50 g masła 82%
    Masa serowa:
    600 g twarogu półtłustego
    120 g drobnego cukru
    2 jajka
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    Frużelina owocowa:
    250 g owoców lata **
    120 g cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2½ łyżeczki żelatyny spożywczej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Mini serniczki z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Standardową foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej foremki wykładamy masę ciasteczkową, dokładnie dociskając do spodu.
    Masa serowa:
    Twaróg dwukrotnie mielimy. Dodajemy jajka, cukier oraz wanilię i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masą serową uzupełniamy każdą papilotkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy przez 25 minut. Po wystudzeniu serniczki chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
  • 2. Frużelina owocowa:
    Owoce przekładamy do garnka i dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i łączymy z owocami. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz, gotujemy pół minuty i zdejmujemy z palnika.
    Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do owoców. Mieszamy do połączenia się składników. Nie gotujemy! Odstawiamy na bok do wystudzenia.
    Na każdy serniczek nakładamy porcję frużeliny. Smacznego!!!
    * użyłam ciastek degistive
    ** użyłam mrożonej mieszanki owoców: maliny, jagody, wiśnie, czarna porzeczka, truskawki

Porady

- wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową - masy serowej nie należy zbyt długo miksować. W przeciwnym wypadku serniczki mocno urosną, a potem opadną

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować