Pyszny deser o smaku miętowo limonkowym idealny na letnie popołudnie.
6 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 serki homogenizowane waniliowe (po 175 g)
2 galaretki o smaku limonkowym (1 do masy serowej i 1 na wierzch)
pęczek świeżej mięty
skórka otarta z jednej limonki
opakowanie ciasteczek o smaku czekoladowym ( 150 g)
łyżka masła
łyżka cukru pudru
czekolada (ewentualnie gotowa polewa)
Mini serniczki mojito - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z miękkim masłem. Wyrobić palcami na miękką masę.
Formę na muffinki wyłożyć folią spożywczą. Na dno wyłożyć ciasteczkową masę dociskając dobrze palcami. Włożyć do lodówki.
2.Jedną galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Wystudzić.
Miętę drobno posiekać. Limonkę sparzyć i zetrzeć na tarce skórkę.
Do serków homogenizowanych dodać wystudzoną galaretkę i cukier puder. Zmiksować.
Dodać miętę i skórkę z limonki. Wymieszać.
3.Masę serową wylać na schłodzone wcześniej ciasteczka. Wsadzić do lodówki na ok. 4 godziny. Po upływie tego czasu przygotować drugą galaretkę według przepisu na opakowaniu. Zalać połowę serniczków.
Czekoladę (lub gotową polewę) rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować drugą część serniczków. Chłodzić w lodówce do stężenia galaretki.
Przed podaniem udekorować listkami mięty.
Komentarze