Sernik z galaretką i owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie produkty powinny być temperatury pokojowej. Masło ucieramy z cukrem pudrem i budyniem, dodajemy twaróg i jajko. Herbatniki wykładamy na papier do pieczenie (blaszka ok. 25x30 cm). Wylewamy masę twarogową. Pieczemy na termoobiegu 180°C ok. 1 godz. do wyrośnięcia i zarumienienia sernika (powinien być wyrośnięty na środku). Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kładziemy owoce, mniejsze truskawki w całości, większe kroimy w plasterki. W tym czasie gotujemy wodę na galaretki (ok. 750ml wrzątku) zalewamy, mieszamy i studzimy. Następnie wkładamy na jakieś 20 min. do lodówki, do lekkiego zgęstnienia. Gdy galaretka będzie tężeć zalewamy nią owoce. Wkładamy sernik do lodówki na 3-4 godz. kroimy po zastygnięciu galaretki.
Komentarze