1.Płaty makaronowe: Na stolnicę wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka. Ugniatamy ciasto. Jak będzie wyrobione, odcinamy po kawałku, podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek. Kroimy na kwadraty. Możemy obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju lub użyć surowych.
2.Sos beszamelowy: Z masła i mąki robimy białą zasmażkę, dodajemy mleko i mieszamy, aż do zagotowania. Dodajemy czosnek niedźwiedzi i ser. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
3.Sos boloński: Na dużą, głęboką patelnię wrzucam masło, dodaję mięso i podsmażam, aż zbrązowieje. Dodaję drobno posiekaną włoszczyznę, zgnieciony czosnek, chili i kapary. Zalewam winem i duszę wszystkie składniki na wolnym ogniu ok. 1,5-2 godzin, aż warzywa połączą się z mięsem. Dodaję wtedy pomidory, miód i jeszcze trochę wina i duszę ok. 1 godziny. Na koniec dodaję posiekany lubczyk. Przyprawiam do smaku ulubionymi przyprawami.
4.Płatami makaronu wykładamy wysmarowane foremki do muffinek lub kokilki. Na makaron wykładamy sos boloński i beszamel. Wystające rogi ciasta smarujemy roztopionym masłem. Zapiekamy w 180 stopniach ok. 30 min.
Porady
Mini lasagne można podać z sosem pomidorowym, ale nie jest to konieczne.
Komentarze