mini lasagne

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Nowa odsłona tradycyjnej lasagne, na pewno zasmakuje wszystkim wielbicielom kuchni włoskiej.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Ciasto makaronowe:
    ok. 0,5 kg mąki
    ok. 4 jajek
    szczypta soli

    sos beszamelowy:
    1/2 l mleka
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    gałka muszkatołowa
    pieprz biały
    sól
    garść liści czosnku niedźwiedziego lub szpinaku z 1 ząbkiem czosnku
    15 dag startego parmezanu

    sos boloński:
    0,5 kg mielonego wołowego mięsa lub dziczyzny
    włoszczyzna (marchewka, por, seler naciowy, pietruszka)
    gałązka lubczyku
    2-3 ząbki czosnku
    2-3 kieliszki czerwonego wytrawnego wina
    puszka pomidorów pelati, lub świeże pomidory obrane ze skórki
    2-3 łyżki sklarowanego masła lub oliwa z oliwek
    1 świeża papryczka chili
    łyżeczka miodu
    przyprawy: sól, pieprz ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek

    roztopione masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mini lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty makaronowe: Na stolnicę wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka. Ugniatamy ciasto. Jak będzie wyrobione, odcinamy po kawałku, podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek. Kroimy na kwadraty. Możemy obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju lub użyć surowych.
  • 2. Sos beszamelowy: Z masła i mąki robimy białą zasmażkę, dodajemy mleko i mieszamy, aż do zagotowania. Dodajemy czosnek niedźwiedzi i ser. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 3. Sos boloński: Na dużą, głęboką patelnię wrzucam masło, dodaję mięso i podsmażam, aż zbrązowieje. Dodaję drobno posiekaną włoszczyznę, zgnieciony czosnek, chili i kapary. Zalewam winem i duszę wszystkie składniki na wolnym ogniu ok. 1,5-2 godzin, aż warzywa połączą się z mięsem. Dodaję wtedy pomidory, miód i jeszcze trochę wina i duszę ok. 1 godziny. Na koniec dodaję posiekany lubczyk. Przyprawiam do smaku ulubionymi przyprawami.
  • 4. Płatami makaronu wykładamy wysmarowane foremki do muffinek lub kokilki. Na makaron wykładamy sos boloński i beszamel. Wystające rogi ciasta smarujemy roztopionym masłem. Zapiekamy w 180 stopniach ok. 30 min.

Porady

Mini lasagne można podać z sosem pomidorowym, ale nie jest to konieczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować