Muffinkowe mini lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przyprawić i smażyć ok. 10-15 min na patelni z cebulą pokrojoną w kostkę i przeciśniętymi ząbkami czosnku, pod koniec smażenia dodać 3 łyżki przecieru pomidorowego.
Zagotować posoloną wodę na makaron w szerokim garnku, dodać łyżkę oliwy z oliwek, wrzucać po jednej lub dwie sztuki makaronu lasagne pilnując, by się nie skleiły- każdy płatek gotujemy ok 7 min (ma być al dente).
Po ugotowaniu wszystkich 6 płatków przekrawamy je na pół, tak, żeby powstały kwadraciki. Metalową formę do pieczenia muffinek lekko zwilżamy oliwą z oliwek, na każdy otwór kładziemy kwadrat makaronu (nie wszystkie na raz, po kolei) i nakładamy na środek łyżkę przygotowanego wcześniej mięsa, tak, by makaron utworzył na nie sakiewkę.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni- wkładamy lasagne na ok. 15-20 min- najlepiej włączyć tylko dolną grzałkę, żeby góra makaronu zbytnio się nie spiekła. Jeśli wyciągniemy makaron zbyt szybko, sakiewki nie będą na tyle upieczone, żeby zachować swój kształt.
Dekorujemy kleksem śmietany i listkami bazylii, smacznego! :)
Porady
Przed wyłączeniem piekarnika spróbuj wyciągnąć jeden koszyczek i zobacz, czy zachowa swój kształt. Jeśli nie, można przykryć górę papierem do pieczenia i z dolną grzałką przypiec je jeszcze kilka minut
Komentarze