Muffinkowe mini lasagne

4.5 (166 ocen)

  • 60 min

Bardzo elegancka przystawka na każdą okazję

  • 60 min

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
    cebula
    2 ząbki czosnku
    6 płatów makaronu lasagne
    przecier pomidorowy
    3 łyżki kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Muffinkowe mini lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Muffiny mini lasagne 1. Mięso mielone przyprawić i smażyć ok. 10-15 min na patelni z cebulą pokrojoną w kostkę i przeciśniętymi ząbkami czosnku, pod koniec smażenia dodać 3 łyżki przecieru pomidorowego.

    Zagotować posoloną wodę na makaron w szerokim garnku, dodać łyżkę oliwy z oliwek, wrzucać po jednej lub dwie sztuki makaronu lasagne pilnując, by się nie skleiły- każdy płatek gotujemy ok 7 min (ma być al dente).
    Po ugotowaniu wszystkich 6 płatków przekrawamy je na pół, tak, żeby powstały kwadraciki. Metalową formę do pieczenia muffinek lekko zwilżamy oliwą z oliwek, na każdy otwór kładziemy kwadrat makaronu (nie wszystkie na raz, po kolei) i nakładamy na środek łyżkę przygotowanego wcześniej mięsa, tak, by makaron utworzył na nie sakiewkę.

    Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni- wkładamy lasagne na ok. 15-20 min- najlepiej włączyć tylko dolną grzałkę, żeby góra makaronu zbytnio się nie spiekła. Jeśli wyciągniemy makaron zbyt szybko, sakiewki nie będą na tyle upieczone, żeby zachować swój kształt.

    Dekorujemy kleksem śmietany i listkami bazylii, smacznego! :)

Porady

Przed wyłączeniem piekarnika spróbuj wyciągnąć jeden koszyczek i zobacz, czy zachowa swój kształt. Jeśli nie, można przykryć górę papierem do pieczenia i z dolną grzałką przypiec je jeszcze kilka minut

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować