Migdałowe faworki

4 (1 ocen)

Bardzo lubię faworki, często smażę je w karnawale, tym razem postanowiłam zrobić faworki z dodatkiem mielonych migdałów. Wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, polecam na tłusty czwartek.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    6 żółtek
    50 gram mielonych migdałów
    2 łyżki spirytusu
    7-8 łyżek gęstej śmietany
    tłuszcz do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Faworki

Migdałowe faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy zmielone migdały oraz pozostałe składniki, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy na mniejsze części, stolnicę posypujemy mąką, każdą część ciasta wałkujemy bardzo cienko. Radełkiem wycinamy cienkie paski (4x10cm), każdy pasek nacinamy w środku, przekładamy jeden koniec przez nacięcie. Faworki układamy na stolnicy posypanej mąką, w garnku rozgrzewamy tłuszcz, przygotowane faworki smażymy na gorącym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron. Ostudzone faworki posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować