Miętowo-truskawkowy sernik na zielonej łące

4.5 (185 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Taki mietowo-truskawkowy torcik będzie elegancką oprawą każdej uroczystości,gości zachwyci nie tylko wyglądem ale i smakiem polecam na ciepłe letnie dni....Mój autorski przepis.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Zielona łąka:
    2 jajka
    4 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    50 g stopionej margaryny
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 pęczka świeżej mięty
    kilka kropel zielonego barwnika do ciast

    Krem:
    1/2 litra śmietany kremówki
    500 g sera ricotty
    5 łyżeczek żelatyny spożywczej
    100 g cukru pudru
    1/2 kg truskawek
    sok z 1 cytryny
    150 ml likieru miętowego

    Dekoracja:
    3 łyżki mielonych pistacji
    truskawki
    świeże listki mięty

Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Biszkopty

Miętowo-truskawkowy sernik na zielonej łące - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zielona łąka-ciasto 1. Zielona łąka:
    jajka ubić na puszystą pianę z cukrem,mąkę pszenną wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną wlać zimną margarynę dodać do ubitej piany oraz dobrze posiekaną drobniutko miętą -same listki bez łodyżek,dodać kilka kropel zielonego barwnika i wymieszać.Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 26 cm piec 20 minut w temp 160*c.
    Po upieczeniu wystudzić.
  • Masa z truskawkami 2. Masa:
    Truskawki umyć osuszyć część zostawić do dekoracji a część odszypułkować i przekroić na połówki.

    Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody.
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać cukier puder dodać serek ricottę wymieszać z żelatyną.Masę podzielić na pół.Białą część wyłożyć na upieczony zielony zimny spód wygładzić powciskać w masę truskawki.
  • Masa miętowa 3. Do połowy śmietany wlać likier miętowy i wymieszać.Wyłożyć na truskawkową masę wygładzić.Udekorować truskawkami świeżymi listkami mięty i posypać wierzch mielonymi pistacjami.
    Włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny lub całą noc w celu schłodzenia.

    Życzę smacznego!

Porady

Zamiast truskawek do tego serniczka możemy użyć dowolnym miękkich owoców sezonowych np malin,porzeczek,brzoskwiń

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chrzciny Komunia Wesele Obiad

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kurczaczki na zielonej łączce

To może cię zainteresować