Pyszny "sernik" na zimno z miętowymi czekoladkami i z truskawkami. Lekkie ciasto na upały :) Zamiast krótko pieczonego spodu można użyć gotowych biszkoptów.
śmietanowo-miętowa masa:
1 i 1/2 szklanki wody
2 galaretki krystaliczne o smaku truskawkowym
1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
100 g czekoladek miętowych
400 g truskawek
Torcik miętowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wbić jajko, wsypać cukier i proszek do pieczenia, ubić na puszystą masę. Dodać mleko, olej, kakao i mąkę, krótko zmiksować. Wylać do tortownicy o średnicy 25 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 20 minut. Ostudzić w formie.
2.Wodę wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia, zestawić z palnika. Wsypać galaretki, mieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej (ma pozostać płynna).
Śmietankę ubić, miksując wlewać płynną galaretkę. Wsypać posiekane czekoladki, jeszcze raz krótko zmiksować.
Na ciasto wylać kilka łyżek masy śmietanowej, rozsmarować. Ułożyć umyte i osuszone truskawki. Zalać pozostałą masą, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastudzenia.
Komentarze