Torcik miętowo-truskawkowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny "sernik" na zimno z miętowymi czekoladkami i z truskawkami. Lekkie ciasto na upały :) Zamiast krótko pieczonego spodu można użyć gotowych biszkoptów.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    1 duże jajko
    1/4 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki mleka
    4 łyżki oleju
    1 płaska łyżka kakao
    1/3 szklanki mąki pszennej

    śmietanowo-miętowa masa:
    1 i 1/2 szklanki wody
    2 galaretki krystaliczne o smaku truskawkowym
    1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
    100 g czekoladek miętowych
    400 g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Torty

Torcik miętowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbić jajko, wsypać cukier i proszek do pieczenia, ubić na puszystą masę. Dodać mleko, olej, kakao i mąkę, krótko zmiksować. Wylać do tortownicy o średnicy 25 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 20 minut. Ostudzić w formie.
  • 2. Wodę wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia, zestawić z palnika. Wsypać galaretki, mieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej (ma pozostać płynna).
    Śmietankę ubić, miksując wlewać płynną galaretkę. Wsypać posiekane czekoladki, jeszcze raz krótko zmiksować.
    Na ciasto wylać kilka łyżek masy śmietanowej, rozsmarować. Ułożyć umyte i osuszone truskawki. Zalać pozostałą masą, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować