Mięsno-żurawinowy zawijaniec na ostro

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Pyszne lekko orzechowe mięso, słodka żurawina i ostra musztarda- to musi być dobre :) .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki (na 2 rolady lub na 1 roladę i 6 kokilek):
    • 70 dag zmielonego schabu
    • 1 duża cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • duża garść świeżego tymianku
    • 1 duża łyżka musztardy indiańskiej (z pomidorami)
    • 200 g zmielonych orzechów włoskich
    • 2 jajka
    • 300 g suszonej żurawiny
    • 2 łyżki masła/ lub 4 łyżki oleju rzepakowego
    • 2 bakłażany
    • 2 cukinie
    • 300 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
    • olej rzepakowy
    • sól
    • pieprz
    • musztarda Dijon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Mięsno-żurawinowy zawijaniec na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięsno-żurawinowy zawijaniec na ostro 1. Bakłażana i cukinię tniemy na długie cienkie paski albo za pomocą mandoliny, albo noża. Każdy plater warzywa smarujemy za pomocą pędzelka z jednej strony olejem. Posmarowaną stroną kładziemy je na patelnię grillową i chwilę smażymy- do momentu uzyskania wyraźnych prążków.
    Cebulkę i czosnek drobno siekamy, przesmażamy na odrobinie oleju. Mięso łączymy z orzechami, musztardą indiańską, żurawiną, rozbełtanymi jajkami, przesmażoną cebulą i czosnkiem. Dodajemy listki świeżego tymianku oraz masło (lub 4 łyżki oleju). Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzy. Całość dobrze wyrabiamy.
  • zawijaniec 2. Ugrillowane plastry warzyw układamy na folii aluminiowej naprzemiennie tworząc kołderkę dla mięsa- nimi zawiniemy roladę. Na warzywa układamy plastry boczku. Boczek smarujemy musztardą dijon- jeśli lubimy na ostro, to dajemy jej sporo. Na boczek wykładamy połowę mięsa - z podanych proporcji wyjdą dwie rolady
  • zawijaniec 3. . Za pomocą folii aluminiowej zamykamy roladę, dokładnie owijamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy w folii ok. 50 minut.
  • zawijańce 4. Możemy też przygotować kokilki- każdą smarujemy odrobiną oleju. Wyścielamy je naprzemiennie plastrami cukinii i bakłażana - część, która wystaje za kokilkę posłuży do zamknięcia całości. Na warzywa wykładamy boczek, smarujemy go musztardą dijon.
  • zawijaniec 5. Wykładamy mięsny farsz-
  • zawijaniec 6. dobrze dociskamy i zamykamy za pomocą wystających częśći bakłażana i cukinii. Pieczemy ok. 40 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować