Schab pieczony na ostro

4.5 (173 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszne, soczyste, pikantne pieczone mięso. W sam raz na rodzinną ucztę.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • -1 kg schabu bez kości
    -2 ząbki czosnku

    Marynata:
    -8 łyżek oleju
    -3 ziarna ziela angielskiego
    -1 łyżeczka papryki słodkiej
    -1 łyżeczka papryki ostrej
    -1 łyżeczka przyprawy do mięs
    -1 łyżeczka curry
    -1/2 papryczki chili
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Schab pieczony na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • 2. Czosnek kroimy w 9 plasterków. Na schabie robimy 9 nakłuć nożem i wciskamy w nie plasterki czosnku.
  • 3. Do miski wlewamy olej i mieszamy go dokładnie z przyprawami i posiekaną papryczką chili (jeżeli nie chcemy by mięso było bardzo ostre, usuwamy z niej gniazda nasienne). Wrzucamy schab i dokładnie nacieramy marynatą. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
  • 4. Po tym czasie schab pieczemy przez 70-80 minut w 200 stopniach, po 40 minutach przewracając go na drugą stronę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować