Mięsne kwiaty z ciasta francuskiego

4.11 (9 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Świetne na kolację lub ciepłą przekąskę. Dobrze smakują polane np. sosem czosnkowym.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto francuskie 275g
    300 g mięsa mielonego ( u mnie z indyka)
    1 mała cebula
    1 małe jajko
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    200 g startego sera mozzarella
    9 pomidorków koktajlowych
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.11 (9 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Mięsne kwiaty z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozłóż i obręczą powykrawaj koła. Przełóż je na papier do pieczenia i ponakłuwaj (np. patyczkiem do szaszłyków). Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajko, dodaj posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Przypraw solą, pieprzem i wyrób na gładką masę.
  • Mięsne kwiaty z ciasta francuskiego 2. Z mięsa mokrymi dłońmi formuj małe kuleczki i układaj je po pięć, na kółku z ciasta francuskiego. Ciasto naokoło kotlecików podwiń do góry, pomagając sobie widelcem, tworząc coś, na kształt kwiatka. Na środku połóż pomidorek, a wolne miejsca zapełnij starym serem. Danie zapiekaj ok.20 minut w 200 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować