Świetne na kolację lub ciepłą przekąskę. Dobrze smakują polane np. sosem czosnkowym.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto francuskie 275g
300 g mięsa mielonego ( u mnie z indyka)
1 mała cebula
1 małe jajko
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
200 g startego sera mozzarella
9 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
Mięsne kwiaty z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozłóż i obręczą powykrawaj koła. Przełóż je na papier do pieczenia i ponakłuwaj (np. patyczkiem do szaszłyków). Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajko, dodaj posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Przypraw solą, pieprzem i wyrób na gładką masę.
2.Z mięsa mokrymi dłońmi formuj małe kuleczki i układaj je po pięć, na kółku z ciasta francuskiego. Ciasto naokoło kotlecików podwiń do góry, pomagając sobie widelcem, tworząc coś, na kształt kwiatka. Na środku połóż pomidorek, a wolne miejsca zapełnij starym serem. Danie zapiekaj ok.20 minut w 200 st.
Komentarze