Mielone rolady w boczku z soczewicą w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne i oryginalne mięsne rolady z dodatkiem soczewicy, pieczarek, świeżej natki pietruszki i czosnku. Otulone aromatycznym boczkiem stworzyły idealny duet. Dodatek sosu grzybowego z podgrzybkami i borowikami dodatkowo wzmocniły smak. Polecam na rodzinny uroczysty obiad.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Rolady:
    500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
    0,5 szklanki soczewicy
    5 pieczarek
    1 cebula
    3 łyżki świeżej natki pietruszki
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    2 łyżki bułki tartej
    100 g boczku wędzonego w plastrach
    Sól
    Pieprz
    Czosnek granulowany

    Sos grzybowy:
    1 cebula
    10 małych pieczarek
    20 g suszonych borowików
    20 dag podgrzybków
    2 kostki rosołowe drobiowe
    150 g śmietany 18%
    1 łyżka mąki pszennej
    400 ml wody
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Sos grzybowy

Mielone rolady w boczku z soczewicą w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rolady:
    Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowaną i przestudzona soczewicę, cebulę, pieczarki, posiekana natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą oraz jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy podłużne rolady. Każdą obwijamy plastrami wędzonego boczku. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni z każdej ze stron. Usmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego.

    Sos:
    Suszone grzyby zalewamy wodą na całą noc. Przed przygotowaniem sosu zlewamy wodę, kroimy je na mniejsze kawałki. Na patelni po smażeniu mięsa przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki. Pieczarki możemy pokroić dowolnie (w plastry, połówki czy ćwiartki). Gdy całość zmięknie wlewamy bulion drobiowy (wodę z kostkami rosołowymi). Dodajemy borowiki oraz świeże (oczyszczone i pokrojone podgrzybki). Całość dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy śmietanę wymieszana z mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Sosem zalewamy mięso.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby Mięso Podgrzybki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować