Mielone kotleciki z kalafiora

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Mielone warzywne? Czemu nie! Te z kalafiora z dodatkiem kaszy jaglanej smakują wyjątkowo!

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kalafior
    100 g kaszy jaglanej
    1 cebula
    3 łyżki bułki tartej
    3 jaja
    4 łyżki mąki
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu


    PONADTO:

    olej
    bułka tarta na panierkę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Mielone kotleciki z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora podzielić na różyczki, następnie ugotować al dente. Wystudzić. Rozdrobnić w blenderze.
    Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać, sparzyć wrzątkiem. Ugotować do miękkości.
    Cebulę obrać, posiekać drobno, zeszklić na oleju.
    Do kalafiora dodać wystudzoną kasze jaglaną, zeszkloną cebulkę, jajka, mąkę, bułkę tartą, natkę pietruszki oraz przyprawy. Dokładnie wyrobić.
    Masę zostawić na 15 minut w lodówce, by nieco stężała.
    Formować kotleciki, panierować w bułce tartej i piec na złoto z obu stron.

Porady

Z podanych proporcji wyszło 18 średniej wielkości mielonych z kalafiora.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Kasza jaglana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować